piątek, 16 września 2016

Mee goreng (makaron smażony)

Ostatnim daniem z cyklu azjatyckiego w tym tygodniu będzie smażony makaron z kurczakiem w ostrym sosie. Mee goreng pochodzi z Indonezji. To dziwnie brzmiące danie kryje w sobie naprawdę pyszny smak. Warto wypróbować. Kto się skusi?

MEE GORENG
(Indonezyjski makaron smażony)


Składniki:
1 filet z kurczaka
1 kawałek imbiru
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka kiełków sojowych
4 liście kapusty pekińskiej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu smabal oelek lub sriracha (w wersji łagodnej koncentrat pomidorowy)
olej kokosowy do smażenia
makaron chow mein

Przygotowanie:
Filet kroimy na małe kawałki, posypujemy pieprzem oraz polewamy sosem sojowy. Odstawiamy na kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plasterki a imbir w cienkie paski.
W woku lub na dużej patelni na oleju kokosowym podsmażamy cebulę,czosnek i imbir. 
Dodajemy sambal oelek lub sos sriracha (jeśli ma to być wersja łagodna to tylko 2 łyżki koncentratu pomidorowego), a po chwili zamarynowane w sosie sojowym kawałki kurczaka. 
Kiedy kurczak się podsmaży na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski kapustę pekińską oraz odsączone kiełki sojowe. Mieszamy. 
Na koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym i  ostrygowym oraz dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę



1 komentarz: