niedziela, 25 września 2016

Ciasto ze słonecznikiem


Kto raz go posmakuje na pewno z niego już nie zrezygnuje. Ciasto ze słonecznikiem właśnie takie jest: wciągające, niemalże uzależniające, można je jeść i jeść. A co się w nim kryje? Delikatny czekoladowy biszkopt, aksamitna kajmakowa masa z prażonym w karmelu słonecznikiem i polewa z czekolady.

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM
(Słonecznikowiec)

Składniki:
(forma 25x30cm)
ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szczypta soli
masa słonecznikowa:
1 puszka kajmaku (460g)
200 g serka mascarpone
100 g masła
na prażony słonecznik:
300 g słonecznika
150 g masła
cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka
polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
słonecznik:
Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik i chwilę gotujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut. W trakcie pieczenia trzeba słoneczki przemieszać kilka razy,aby był sypki.
masa słonecznikowa:
Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie.
Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem.
Kremem przekładamy blaty biszkoptowe.
Wierzch polewamy plewą czekoladową wg.poniższych wskazówek
polewa:
Zagotowujemy masło,cukier,kakao i śmietanę.


14 komentarzy:

  1. Cudowny przepis! :) Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jaką blachę jest to ciasto? Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. napewno 1/4 szklanki proszku do pieczenia i jaka duza ma byc ta puszka kajmaku

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za czujność :) już poprawiłam błąd i dopisałam gramaturę kajmaku

    OdpowiedzUsuń
  5. A piekarnik ma grzać góra i dół? Czy tylko od dołu? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nadal korzystam z tego przepisu. Ciasto jest obłędne i ciągle kogoś nim kusze, ze przepis aż chce 😁

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest przepyszneeee, słodkie ale cała blaszka schodzi bardzo szybko. Rodzina uwielbia i zaczęła również korzystać z przepisu 😁 Polecam ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto jest przepyszne super

    OdpowiedzUsuń
  9. Masło do masy ma być miękkie czy z lodówki?

    OdpowiedzUsuń