poniedziałek, 19 września 2016

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym







Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to jedno z najbardziej znanych dań kuchni azjatyckiej na świecie.
Danie jest bardzo proste do zrobienia i nie trzeba do niego kupować gotowego sosu, w którym zwykle jest mnóstwo sztucznych polepszaczy smaku. Taki sos można zrobić samodzielnie. Przepis znalazłam w książce Darii Ładochy, minimalnie go zmodyfikowałam. Samą książkę polecam wielbicielom kuchni azjatyckiej, można w niej znaleźć naprawdę fajne przepisy na szybkie i smaczne dania azjatyckie, warto ją mieć pod ręką.

KURCZAK w SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
(PHAD PREAW WAAN KAI )



Składniki:
Filet z kurczaka
1 pomidor
1 ogórek gruntowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru  (ok.1,5 cm)
2,3 łyżki ananasa w kawałkach
kilka kolb małej marynowanej kukurydzy
pół słoiczka marynowanych kiełków sojowych
1 łyżeczka mąki z tapioki
1/2 bulionu z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego/rybnego
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3/4 szklanki wody (opcjonalnie)
olej kokosowy do smażenia
papryka chilli (opcjonalnie do zaostrzenia smaku)

Przygotowanie: 
Filet kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. 
Pomidor i ogórka kroimy w dużą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.
Cebulę,czosnek i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym, po chwili dodajemy kurczaka i smażymy,aż się zrobi biały. 
Następnie dodajemy pomidory, ogórka, ananasa pokrojonego w kostkę, kolby kukurydzy marynowanej oraz koncentrat pomidorowy i smażymy przez chwilę.   
W dalszej kolejności dodajemy sos sojowy, ostrygowy,ocet i cukier trzcinowy, mieszamy. 
Mąkę z tapioki rozrabiamy w bulionie i zalewamy nim warzywa i kurczaka, aby zagęścić sos. 
(Jeśli sosu jest za mało, przed wlaniem bulionu z mąką z tapioki, opcjonalnie można dolać na patelnię lub wok 3/4 szklanki wody)

Jeśli danie ma być ostrzejsze dodajemy paprykę chilli do smaku.

Całość smażymy jeszcze przez chwilę, podajemy z ryżem lub np. kaszą bulgur.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz