czwartek, 4 lutego 2016

Pączki z marmoladą


Tłusty Czwartek - dzień pączkowej rozpusty i...odstawienia na chwilę wszelkich diet (występek nie do pomyślenia, dla co nie których, ale ich strata). Dzisiaj królują nie tylko pączki i faworki, ale na stołach pojawiają się też pączki portugalskie (przepis) albo oponki serowe (przepis). Tradycja tradycją, a więc pączki z marmoladą muszą dzisiaj być i u mnie dzisiaj właśnie takie pączki są. 
A Wy co wybieracie?


PĄCZKI TRADYCYJNE z MARMOLADĄ
 

Składniki:
(na około 14 szt)
 
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
150 g cukru
200 ml mleka
80 g masła
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
marmolada wieloowocowa
2-3 kostki smalcu do smażenia

Przygotowanie:
W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zaczyn urośnie). 

Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy. 
W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników. 
Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota)

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę.

Pączki odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz