niedziela, 7 lutego 2016

Zupa koperkowa z cukinią (FODMAP)


Po słodkościach tłustoczwartkowych czas dać odpocząć naszym brzuszkom i wrócić do lżejszych dań. W dzisiejszym cyklu zupa na niedzielę przepis "fodmapowy" - zupa z koperkiem i cukinią 
(to chyba moja pierwsza, od bardzo długiego czasu, zupa nie będąca kremem). Zupa jest bardzo smaczna i lekka, można ją zrobić na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Wyglądem i trochę smakiem przypomina zupę ogórkową (nie jest tylko kwaśna). Mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do smaku.

ZUPA KOPERKOWA z CUKINIĄ


Składniki:
1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
1 spora cukinia
2 marchewki
1 duży lub 2 mniejsze pęczki koperku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przygotowujemy bulion warzywny (może być też np.na korpusie drobiowym) lub rosół
Cukinię i marchew dokładnie myjemy i szatkujemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Na końcu do zupy dodajemy posiekany drobno koperek i jeszcze chwile gotujemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Szybko, prosto i smacznie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz