Serniki zawsze kojarzyły mi się bardzo świątecznie, ale oczywiście nie muszą być tylko w wersji świątecznej, tradycyjnej z rodzynkami. Do serników można dodać wiele różnych składników dzięki czemu zawsze będą miały inny smak. Są one znane na całym świecie i w zależności od regionu robi się różne wersje smakowe, z różnych typów sera i z przeróżnymi dodatkami. Ja zakochałam się w serniku pomarańczowym. Co powiecie na taką opcję? Moim zdaniem jest naprawdę warta wypróbowania tym bardziej, że o tej porze roku pomarańcze smakują najlepiej.
SERNIK POMARAŃCZOWY
Składniki:
spód:
2 opakowania czekoladowych herbatników
100 g masła
masa serowa:
1 kg sera na sernik
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
wierzch:
1 galaretka pomarańczowa
1 szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
spód:
Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki.
masa serowa:
Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki można dodać budyń waniliowy albo śmietankowy -proszek). Miksujemy do połączenie składników. Następnie dodajemy startą skórkę i sok pomarańczowy, mieszamy
Masę serową przelewamy na ciastka, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 60-70 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku
wierzch:
1 szklankę soku pomarańczowego podgrzewamy. Do gorącego soku wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Przestudzoną galaretkę wylewamy na zupełnie ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz