niedziela, 27 grudnia 2015

Sernik pomarańczowy


 Serniki zawsze kojarzyły mi się bardzo świątecznie, ale oczywiście nie muszą być tylko w wersji świątecznej, tradycyjnej z rodzynkami.  Do serników można dodać wiele różnych składników dzięki czemu zawsze będą miały inny smak. Są one znane na całym świecie i w zależności od regionu robi się różne wersje smakowe, z różnych typów sera i z przeróżnymi dodatkami.  Ja zakochałam się w serniku pomarańczowym. Co powiecie na taką opcję? Moim zdaniem jest naprawdę warta wypróbowania tym bardziej, że o tej porze roku pomarańcze smakują najlepiej.

SERNIK POMARAŃCZOWY


Składniki:
spód:
2 opakowania czekoladowych herbatników
100 g masła
masa serowa:

1 kg sera na sernik
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy 
wierzch:
1 galaretka pomarańczowa
1 szklanka soku pomarańczowego

Przygotowanie:
spód:
Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki.
masa serowa:
 Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki można dodać budyń waniliowy albo śmietankowy -proszek). Miksujemy do połączenie składników. Następnie dodajemy startą skórkę i sok pomarańczowy, mieszamy
Masę serową przelewamy na ciastka, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 60-70 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku
wierzch:
1 szklankę soku pomarańczowego podgrzewamy. Do gorącego soku wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Przestudzoną galaretkę wylewamy na zupełnie ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz