Ostatnią oryginalną kawą, na którą naszła mnie ochota była kawa z miodem, przyprawami i owocem, który wprost uwielbiam - mango. Nie miałam syropu o smaku mango pod ręką, więc zrobiłam domowe puree ze świeżego owocu. Niestety dość szybko utonęło w kawie, więc jeśli nie posiadacie sosu o smaku mango lepiej puree wymieszać od razu z kawa lub mlekiem.
Kawa wprost stworzona dla miłośników egzotycznych smaków.
Składniki:
3/4 filiżanki zaparzonej ulubionej kawy
1/4 filiżanki mleka lub śmietanki
1 szczypta kardamonu
1 szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka syropu mango
Przygotowanie:
Zaparzamy swoją ulubioną kawę. Do kawy dodajemy szczyptę kardamonu oraz cynamonu. Dosładzamy miodem. Mleko lub śmietankę spieniamy, a następnie nakładamy na kawę. Na wierzchu śmietanki robimy kleks z sosu mango.
3/4 filiżanki zaparzonej ulubionej kawy
1/4 filiżanki mleka lub śmietanki
1 szczypta kardamonu
1 szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka syropu mango
Przygotowanie:
Zaparzamy swoją ulubioną kawę. Do kawy dodajemy szczyptę kardamonu oraz cynamonu. Dosładzamy miodem. Mleko lub śmietankę spieniamy, a następnie nakładamy na kawę. Na wierzchu śmietanki robimy kleks z sosu mango.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZupełnie wyjątkowa :)
OdpowiedzUsuń