Smaki sprawiają, że zapamiętujemy dane
miejsce poprzez inne zmysły niż tylko wzrok. Jak dla mnie poznawanie różnych smaków regionalnych specjałów to druga, poza zwiedzaniem, przyjemność (czasami nawet bywa większa niż samo poznawanie miejsca)
Każdy kraj czy nawet region ma swoje charakterystyczne dania czy przysmaki, które wyróżniają go od pozostałych i dzięki , którym dany region kojarzymy. Dumą południa naszego kraju, szczególnie Podhala, ale i części Beskidów, w których ostatnio gościłam są oczywiście oscypki. Te jasnobrązowe serki o charakterystycznym kształcie, specyficznym zapachu i posmaku wędzenia znają wszyscy, nie wszystkim jednak ten smak odpowiada. Tak było ze mną dopóki nie spróbowałam połączenia oscypka z słodko-kwaśną żurawiną. Zapraszam ...
KURCZAK Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ
Składniki:
1 średni oscypek
1 filet z kurczaka
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki żurawiny ( ze słoiczka)
Przygotowanie:
Filet kroimy na mniejsze kawałki , nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solimy i pieprzymy. Smażymy bez panierki.
Na usmażone kotleciki układamy po plasterku oscypka oraz łyżeczce żurawiny.
Zapiekamy w piekarniku ( 170 stopni) do momentu lekkiego rozpuszczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz