Zakochałam się w tym serniku od pierwszego zjedzenia. Przepis godny polecenia nawet tym którzy ze ciastami, albo sernikami nie przepadają. Zaskakująco ,ale wyśmienicie harmonizują tu lekko słony posmak ciasteczek Oreo i masła ze słodyczą malin. Z chęcią do niego wrócę w przyszłym malinowo-porzeczkowym sezonie.
Składniki:
spód:
100 g masła lub margaryny
2 opakowania ciastek Oreo
masa serowa:
250 g malin
100 g czerwonej porzeczki (można nie dodawać, będzie sama malina)
1 kostka sera białego
Ser biały przeciskamy przez praskę, a następnie miksujemy z serkiem homogenizowanym oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
1 kostka sera białego
200 g serka homogenizowanego
1 kubek (200g) śmietany 30 %
żelatyna
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Ciastka Oreo rozkruszamy (bez wewnętrznej masy) i łączymy z
rozpuszczonym masłem, układamy w formie dokładnie dociskając, wstawiamy
do lodówki na około 15 min.
Ser biały przeciskamy przez praskę, a następnie miksujemy z serkiem homogenizowanym oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru, a następnie
delikatnie łączymy z masą serową, którą dzielimy na 2 części.
Maliny i porzeczki miksujemy blenderem i dodajemy do pierwszej części masy
serowej, dodajemy także rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody żelatynę (3 łyżki). Tak przygotowana masę odstawiamy na kilka minut a gdy zacznie tężeć wylewamy na wcześniej przygotowany spód z ciastek Oreo. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
Na koniec na masę owocową, wylewamy masę serową (białą) do której także musimy wcześniej dodać żelatynę (2 łyżki), odstawiamy do lodówki na 2
godziny (najlepiej na całą noc)
Wygląda fantastycznie, jak marzenie...:-)
OdpowiedzUsuńNIESAMOWITY!!!! Kubki smakowe szaleją...:):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
Tapenda
Fantastycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAleż cudowny! Wygląda po prostu pięknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń