czwartek, 28 sierpnia 2014

Blok czekoladowy - z sentymentu do dawnych lat


Klasyczny blok czekoladowy mojemu pokoleniu kojarzy się zapewne z dzieciństwem lat 80'. Ta domowa czekolada z mleka w proszku często gościła na urodzinowych stołach. Dzisiaj ,mam wrażenie że ten słodki przysmak, jest robiony tylko z sentymentu.

BLOK CZEKOLADOWY


Składniki:

2 szkl. mleka w proszku (nie granulowanego)
250 g margaryny
4 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka 2%
5 szt biszkoptów

Przygotowanie:

Mleko, cukier, masło i kakao przekładamy do garnka i podgrzewamy aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
Ściągnąć garnek z ognia i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodajemy stopniowo mleko w proszku. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe biszkopty.
Masę wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki do stężenia na parę godzin



2 komentarze:

  1. Pamiętam...czasy dzieciństwa...i blok czekoladowy na wagę:)ależ on wtedy smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, śliczne te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń