W tym duecie wszystko gra...smak, kolor, tekstura. Sernik jest delikatny i tak jak lubię słodki z odrobiną kwasku. Zaczął się sezon na jeżyny więc warto skorzystać. Do dzieła !
SERNIK DUET LIMONKA Z JEŻYNĄ
Składniki:
spód:
100 g herbatników typu petit
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
sok i skórka z 1 limonki
1 łyżeczka żelatyny+70 ml wody
galaretka jeżynowa:
100 g jeżyn
100 g jagód
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru
1 galaretka jagodowo-jeżynowa
1 szkl wody
wierzch:
100 g herbatników typu petit
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
spód:
Herbatniki układamy na dnie foremki (20 x30 cm) wyłożonej folią spożywczą
(ułatwi to wyjęcie sernika)
Na herbatnik nakładamy masę z serka:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Miksujemy śmietanę z serkiem mascarpone, dodajemy cukier puder oraz skórkę i sok z limonki. Na końcu łączymy masę z ostudzoną żelatyną.
Odstawiamy do lodówki, robimy mus jeżynowy.
galaretka jeżynowa:
Jeżyny i jagody (można użyć tylko jeżyn, w tym wypadku używamy 200 g jeżyn) podgrzewamy z 2-3 łyżkami wody, aby owoce się nie przypaliły. Kiedy puszczą sok rozgniatamy i przecieramy przez sitko. Do przecieru dodajmy cukier i sok z cytryny.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy mus jeżynowy. Dostawiamy, a kiedy zacznie tężeć przelewamy na masę z serka. Foremkę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
wierzch:
Kiedy galaretka stężeje, układamy na niej kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki nakładamy masę z serka mascarpone
( masa wykonanie: miksujemy mascarpone ze śmietaną i cukrem)
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Piękny i elegancki serniczek! lubię takie delikatne :)
OdpowiedzUsuń