Różnokolorowe kwiaty nie tylko pięknie wyglądają na letnich rabatach , ale też mogą urozmaicić nasze dania. O tym , że niektóre kwiaty jak najzwyklejsze bratki czy kwiaty mniszka są jadalne wiedziałam, ale nie mogłam się przekonać do spróbowania. W tym roku w moim ogródku wysiałam piękne, błękitne chabry. Okazało się, że to też kwiaty jadalne, więc postanowiłam jednak spróbować. Płatki chabrów nie tylko są niezwykle dekoracyjne, ale można je np. zasuszyć i wykorzystać później jako naturalny barwnik do deserów czy napojów. Mają bardzo delikatny, słodko - pikantny smak.
MINI BEZY
Składniki:
(na 4 bezy)
3 białka
150 g drobnego cukru kryształ
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
150 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 limonki
skórka otarta z limonki
płatki chabrów
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier. Kiedy będą ubite i błyszczące dodajemy do nich sok z cytryny , a potem mąkę. Delikatnie mieszamy,aby nie opadły. Białka nakładamy łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia , tworzymy 4 okrągłe bezy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 6 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez 90 minut.
krem:
Serek mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki.
Krem nakładamy na ostudzone bezy.
Przed podaniem deser dekorujemy płatkami chabrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz