Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik na kruchym spodzie. Do tego chciałam , żeby był nie tylko kremowy i słodki , ale też musiał mieć jakiś wyjątkowy smak. A co oprócz smaku czekolady może poprawić jesienny nastrój? W moim wypadku słodki kajmak. Za tym smakiem ostatnio tęskniłam.
SERNIK KAJMAKOWY
Składniki:
spód:
200 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
150 g masła
5 łyżek cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa serowa:
800 g sera
200 ml śmietany 30%
3 jajka
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyża mąki pszennej
260 g masy kajmakowej
wierzch:
200 g masy kajmakowej
4-5 łyżek śmietany 30%
Przygotowanie:
spód:
Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Zmrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko dociskamy do spodu formy. Spód podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy i lekko studzimy.
masa serowa:
Ser, śmietanę, jajka,cukier, obydwie mąki przekładamy do misy i miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę kajmakową (użyłam gotowej z puszki) i miksujemy do połączenia z serem. Drugą zostawiamy "czystą".
Na spód sernika nakładamy 3 łyżki masy serowej, na środek masy serowej nakładamy 3 łyżki masy serowo-kajmakowej, następnie znowu masa serowa i ponownie masa kajmakowa. (czynność powtarzamy do wykorzystania całej masy serowej). Dzięki takiemu ułożeniu masy sernik będzie miał paski/warstwy w dwóch kolorach.
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu studzimy.
uwaga:
Sernik można zrobić w jednej wersji kolorystycznej, w tym wypadku masy
serowej nie dzielmy, kajmak dodajemy od razu do wszystkich składników
przed zmiksowaniem.
wierzch:
Kajmak podgrzewamy ze śmietanką, mieszamy, aby składniki się połączyły.
Wierzch sernika polewamy rozpuszczoną masą kajmakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz