W końcu można poczuć w powietrzu pierwszy powiew lata i chociaż na talerzu jeszcze deser z owoców mrożonych, to już niedługo będzie można się cieszyć soczystymi, świeżymi witaminkami prosto z krzaczka. A na razie smak lata przywołuję tym co jest. A jest i tak pysznie.
PORZECZKOWO-MORELOWE MONOPORCJE
Składniki:
(12 porcji)
biszkopt:
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa porzeczkowa:
230 g czarnej porzeczki mrożonej
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
250 g sera białego mielonego
2 łyżeczki żelatyny
mus morelowy:
230 g moreli z puszki
1 galaretka brzoskwiniowa
3 łyżki cukru pudru
glazura:
150 g cukru
50 ml wody
100 ml śmietany
65 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
barwnik spożywczy
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Na końcu wsypujemy delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia z resztą masy. Przelewamy do formy do pieczenia i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Biszkopt będzie cienki,ale taki ma być, ponieważ będziemy z niego wycinać krążki (foremką lub np. szklanką) o średnicy takiej jak podstawa półkul, w których przygotujemy deser.
mus morelowy:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl.gorącej wody, dodajemy cukier i studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy zmiksowane morele. Mus przelewamy do małych , silikonowych foremek w formie półkul i odstawiamy do lodówki do stężenia.
masa porzeczkowa:
Porzeczki podgrzewamy dodając 3 łyżki wody, aby się nie przypalały. Kiedy będą miękkie i puszczą sok, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sitko i studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej śmietanki. Odstawiamy na 20 minut. Resztę śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżach wody, aby napęczniała. Żelatyną podgrzewamy przez 15 sekund w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i dodajemy do ubitej śmietany.
Serki miksujemy, dodając rozpuszczoną czekoladę oraz ostudzony mus porzeczkowy. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę z żelatyną.
Gotową masą napełniamy do 1/2 wysokości silikonowe foremki w kształcie półkul (muszą być większe od tych, w których robiliśmy mus morelowy). Do środka wkładamy gotowe półkule z musu morelowego, wyrównujemy masę porzeczkową , a na wierzch kładziemy biszkoptowy krążek, lekko go wciskając w masę. Formę wstawiamy do zamrażalnika do zmrożenia deseru.
glazura:
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody. Wodę gotujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę oraz żelatynę. Mieszamy rózgą. Do połączenia składników. Można dodać barwnik spożywczy. Studzimy do 33 stopni i polewamy zmrożone półkule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz