Szybki deser na niedzielne popołudnie? Wystarczy ciasto francuskie i jabłka, a w kilka minut przygotujemy pyszny i efektowny deser.
RÓŻE Z JABŁEK
Składniki:
1 opak. ciasto francuskie
3-4 jabłka
sok z cytryny
1,5 szkl wody
3 łyżki cukru
cynamon
Przygotowanie:
Z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
W szerokim garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy do niej na 2 minuty plasterki jabłek. Pasterki muszą lekko zmięknąć, aby zrobiły się elastyczne i nie łamały się podczas zwijania róż, ale trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Jabłka przekładamy delikatnie na sitko i odsączamy.
Ciasto francuskie dzielimy na pasy o szerokości ok.5 -6 cm. Na każdym pasie ciasta, na jednej jego połowie układamy plasterki jabłek, tak aby zachodziły na siebie (skórką do góry), posypujemy lekko cynamonem, a potem drugą połową paska przykrywamy jabłka. Cały pasek z jabłkami zwijamy w "ślimaka" i wkładamy do foremki na muffiny wysmarowanej masłem.
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35- 40 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz