niedziela, 29 listopada 2020

Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowym

 

Pieczona kaczkę lub udka kaczki kojarzy się zwykle ze świątecznym daniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki danie podać na niedzielny obiad. Moja propozycja podania z dodatkiem podsmażonych kopytek, sosem żurawinowym i surówką.

PIECZONE UDKA KACZKI z SOSEM ŻURAWINOWYM
 

 
Składniki:
kaczka: 
2-3 udka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 jabłko
10 kulek świeżej żurawiny
świeży rozmaryn
sos:
150 g świeżej żurawiny
skórka i sok z 1 pomarańczy
3 łyżki cukru
 
Przygotowanie:
kaczka:
Udka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, do naczynia wkładamy żurawinę, pokrojone w ćwiartki jabłko, gałązki świeżego rozmarynu. 
Pieczemy dalej przez kolejne 20 minut , ale już bez przykrycia.
sos:
Żurawinę nakłuwamy wykałaczką, aby podczas gotowania nie strzelała i pryskała sokiem. Przekładamy do rondla, zalewamy sokiem z pomarańczy i podgrzewamy. Kiedy żurawina zmięknie i puści sok dodajemy skórkę pomarańczową. Całość miksujemy blenderem, przecieramy przez sito.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz