niedziela, 19 lipca 2020

Brownie z musem czekoladowym i owocami


Bez względu na porę roku czy pogodę ciasto czekoladowe to zawsze dobry pomysł. A jeśli dodamy do niego jeszcze czekoladowy mus i ulubione owoce otrzymamy obłędny deser, któremu nie łatwo się oprzeć.


BROWNIE z MUSEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI


Składniki:
(forma20x30)
brownie:
150 g gorzkiej czekolady
320 ml mleka
1 łyżka octu
80 ml rozpuszczonego masła
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
240 g mąki
50 g kakao
200 g cukru
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
mus:
175 g gorzkiej czekolady
240 ml śmietany
dodatkowo:
owoce sezonowe

Przygotowanie:
brownie:
Mleko łączymy z octem i odstawiamy na 15 minut. 
W misce mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, cukier,sodę, proszek do pieczenia, sól).
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i ekstraktem waniliowym, a potem studzimy.
Łączymy ostudzoną czekoladę z mlekiem, a następnie ze składnikami suchymi. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. 
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 30-35 minut.
mus:
100 ml śmietany podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Masę studzimy, odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno, a potem łączymy delikatnie ze schłodzoną czekoladą.

Brownie smarujemy musem i ozdabiamy owocami.
 


1 komentarz: