czwartek, 23 lipca 2020

Tarta z kremem brzoskiwniowo-malinowym



Owocowych inspiracji ciąg dalszy. Dzisiaj na deser tarta na chrupiącym ciasteczkowym spodzie z kremem z brzoskwiń, malin i truskawek. Smak uzupełniają świeże owoce ułożone na wierzchu.

TARTA z KREMEM BRZOSKWINIOWO-MALINOWYM


Składniki:
spód:
300 g herbatników typu petit
50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
90 g masła
krem:
3 duże brzoskwinie
garść malin
10 truskawek
200 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
240 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
70 ml wody

Przygotowanie:
spód:
Herbatniki kruszymy na "piasek", mieszamy z mąką migdałową oraz rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę lub formę do tarty wysmarowaną masłem. Ciastka dociskamy dłonią do dna i boków formy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut lub jeśli spód ma być chrupiący pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach. (po upieczeniu koniecznie ostudzić)
krem: 
Wszystkie owoce miksujemy na mus. Mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się większych skórek, a następnie łączymy z serkiem i cukrem (jeśli jest za mało słodki dosłodzić według uznania). 
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z żelatyną, a potem z masą owocową. Całość przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do lodówki do stężenia (co najmniej 2 godziny)
Wierzch ozdabiamy owocami. Owoce dodatkowo można posmarować tężejącą bezbarwną galaretką (opcjonalnie).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz