poniedziałek, 30 marca 2020

Sałatka z prażoną cieciorką


Dzisiaj pomysł na mnóstwo koloru na wiosennym talerzu. Miks zdrowych warzyw z chrupiącą prażoną cieciorką. Pysznie, aromatycznie, sycąco i zdrowo.

SAŁATKA Z PRAŻONĄ CIECIORKĄ



Składniki:
do uprażenia cieciorki:
1 puszka cieciorki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy
pozostałe składniki:
mała kapusta pekińska
kilka pomidorków koktajlowych
mały ogórek
1 avocado
1 czerwona cebula
sok z 1/2 cytryny
dressing:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu
1 łyżeczka miodu
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
prażona cieciorka:
Cieciorkę odsączamy z zalewy i lekko osuszamy na ręczniku papierowym.
Przyprawy mieszamy w miseczce, posypujemy nimi cieciorkę i mieszamy, aby przyprawy dobrze oblepiły cieciorkę.
Foremkę do pieczenia smarujemy oliwą, wysypujemy cieciorkę i wstawiany do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie trzeba ją przemieszać dwa razy.Upieczoną cieciorkę studzimy.

Kapustę kroimy w paski. Pomidorki przecinamy na połówki. Cebulę siekamy drobno. Ogórka i avocado kroimy w kostkę. Avocado skrapiamy sokiem z cytryny, aby  nie ściemniało.
Mieszamy delikatnie składniki sałatki, na końcu posypując upieczoną cieciorką.
Całość polewamy dressingiem (mieszamy wszystkie składniki dressingu razem do połączenia)



inspiracja:howsweeteats

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz