Kryzysowe kotleciki brokułowe to propozycja nie tylko dla tych którzy, nie jedzą mięsa ale, też dla wszystkich, którzy cenią minimalizm na talerzu i zdrowe odżywianie. Do ich zrobienia potrzebujemy w zasadzie 3 głównych składników, a więc nie wiele na kryzysowe czasy. Sam pomysł na kotleciki warzywne podejrzałam w jednym z programów śniadaniowych i bardzo przypadł mi do gustu.
KOTLECIKI BROKUŁOWE
Składniki:
1/2 brokuła (ok. 125 g)
3-4 ugotowane ziemniaki
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko świeże
szczypta soli i pieprzu
bułka tara lub panko do panierowania
Przygotowanie:
Brokuła gotujemy, ale tak, aby pozostał al'dente. Ugotowanego kroimy na mniejsze cząstki. Jajka siekamy drobno. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce łączymy posiekanego brokuła, jajka, ziemniaki oraz sól, pieprz i surowe jajko. Całość mieszamy. Z masy formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy w dłoniach tak, aby powstały kotleciki. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub panierce panko i smażymy na złoty kolor na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz