Zanim
się obejrzymy będziemy mieli Święta Bożego Narodzenia. Zanim jednak na
nasze stoły trafią tradycyjne makowce, pierniki i serniki proponuję
wypróbować przepis na chrupiące tartaletki z orzechami i pomarańczą. Jeśli Wam przypadną do gustu zrobicie je także na święta, będą pięknie prezentowały się Waszych stołach. Taratletki w
takiej świątecznej wersji posmakują każdemu. Przy okazji
chciałam Wam polecić stronę ambition.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów, akcesoriów i inspiracji.
TARTALETKI MEGA ORZECHOWE Z POMARAŃCZĄ
Składniki:
tartaletki:
400 g mąki
200 g margaryny
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
wypełnienie:
400 g orzechów włoskich
1 szkl.cukru pudru
125 mleka
50 g masła
dodatkowo:
1 pomarańcza
1 słoiczek dżemu lub konfitury pomarańczowej
Przygotowanie:
tartaletki:
Łączymy składniki na tartaletki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy podsypując lekko mąką, wylepiamy nim foremki do tartaletek wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą lub mąką. Foremki z ciastem wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Ta przygotowane wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i podpiekamy jeszcze 10 minut.
wypełnienie:
Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno.
Masło rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, a do gotującej się mieszanki dosypujemy orzechy, mieszamy. Zestawiamy z ognia. Masa może wydawać się dość rzadka,ale wraz ze stygnięciem będzie gęstniała.
Upieczone tartaletki smarujemy dżemem pomarańczowym, nakładamy porcję masy orzechowej i odstawiamy do zastygnięcia masy. Na wierzchu układamy plaster pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz