Nadszedł czas wypieków pachnących pomarańczami, cynamonem i innymi przyprawami korzennymi. Do tego sięgamy częściej po dodatki takie jak świeża czy suszona żurawina, morele czy rodzynki. Dzisiaj propozycja na małe co nieco z żurawiną i pomarańczą. Dzięki takim drobiazgom coraz bardziej czuję zbliżającą się atmosferę świąt i już się nie mogę ich doczekać.
Składniki:
(na 18 szt.)
350 g mąki
3/4 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g masła
2 jajka
225 g śmietany 18%
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/4 szkl. soku z pomarańczy
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 szkl. żurawiny suszonej
3/4 szkl. gorącej wody
2 łyżki wódki żurawinowej
Przygotowanie:
Żurawinę moczymy przez co najmniej pół godziny w wodzie wymieszanej z alkoholem.
W misce łączymy składniki suche: mąkę,cukier,proszek do pieczenia,sól.
W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, śmietanę, skórkę i sok pomarańczowy, roztopione, ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Do "mokrej" mieszanki dodajemy partiami wymieszane suche składniki. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką do otrzymania gęstego ciasta. Na koniec dosypujemy skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz odsączoną żurawinę.
Masę przekładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości, posypujemy odrobiną brązowego cukru i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz