wtorek, 26 listopada 2019

Śledzie w morelach


Czas zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, zatem jeśli lubicie różne śledziowe wariacje koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pomyślcie też  o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe.

ŚLEDZIE w MORELACH


Składniki:
4-5 filetów śledziowych
100 g moreli
250 ml oleju
2 łyżki octu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka koncentratu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Wymieniamy  wodę i zostawiamy w niej śledzie na kilka godzin (3-4 godziny). Po tym czasie śledzie kroimy na małe kawałki.
Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski.
Robimy zlewę. Mieszamy olej, ocet, miód, koncentrat,majeranek i zioła prowansalskie. 
Kawałki śledzi mieszamy z pokrojonymi morelami, zalewamy zalewą, odstawiamy zamknięte w słoiku na około 24 godziny.



Święta z dbałością  

inspiracja: Gotuje,bo lubię

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz