Czas zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, zatem jeśli lubicie różne śledziowe wariacje koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pomyślcie też o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe.
ŚLEDZIE w MORELACH
Składniki:
4-5 filetów śledziowych
100 g moreli
250 ml oleju
2 łyżki octu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka koncentratu1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Wymieniamy wodę i zostawiamy w niej śledzie na kilka godzin (3-4 godziny). Po tym czasie śledzie kroimy na małe kawałki.
Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski.
Robimy zlewę. Mieszamy olej, ocet, miód, koncentrat,majeranek i zioła prowansalskie.
Kawałki śledzi mieszamy z pokrojonymi morelami, zalewamy zalewą, odstawiamy zamknięte w słoiku na około 24 godziny.
inspiracja: Gotuje,bo lubię
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz