niedziela, 17 czerwca 2018

Racuchy z borówkami i sosem malinowym


Niedziela - dzień śniadaniowego rozpieszczania, nigdzie się nie trzeba śpieszyć, można zrobić coś co zajmuje troszkę więcej czasu,ale za to jak smakuje. Wystarczy sięgnąć po świeże owoce np.borówki i świeże maliny, z których dodatkiem zrobimy pyszne śniadanie. Dzisiaj proponuję pyszne racuchy. Zwykle robię je z jabłkami, ale żeby trochę zmienić smak zamieniłam jabłka na borówki i polałam gęstym sosem z malin. Niebo w gębie. 

RACUCHY z BORÓWKAMI i SOSEM MALINOWYM





Składniki:
150 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki masła
150 g borówek
sos:
150 g malin
1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Dodajemy mąkę z odrobiną soli, mieszamy  i odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy sos i ubijamy na sztywno białka.
Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem z lodówki oraz borówkami, a następnie smażymy racuchy.
sos:
Maliny posypujemy cukrem i podgrzewamy w małym rondlu lub na patelni, a kiedy puszczą soki i zaczną się rozpadać, całość przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie podgrzewamy aby zgęstniał. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę cukru i ewentualnie trochę soku z cytryny. 

Racuchy podajemy z sosem malinowym.



1 komentarz: