piątek, 1 czerwca 2018

Słodko-kwaśny romans maliny z cytryną


Dzisiaj pomysł na orzeźwiający deser na upalne dni. Słodka malina, kwaśna cytryna i chrupiące płatki migdałowe.

DESER MALINOWO-CYTRYNOWY

Składniki:
(4 porcje)
1/2 szkl płatków migdałowych
lemon curd:
2 jajka
2 żółtka
2 cytryny
150 g cukru
80 g masła
masa serowa: 
1 szkl jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
1 szkl śmietany 30%
1/2 szkl cukru pudru
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl ciepłej wody
frużelina malinowa: 
200 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru 
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny w proszku
5 łyżek wody

Przygotowanie:
lemon curd:
Cytryny wyparzamy gorącą wodą, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka z żółtkami mieszamy w misce z cukrem. Mieszankę przelewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz masło. Gotujemy mieszając, aż do momentu zgęstnienia płynu do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
masa serowa:
Jogurt grecki miksujemy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i skórką oraz sokiem z połówki cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i lekko studzimy, następnie łączymy z masą serową. Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu i na końcu mieszamy delikatnie z masą serową .
frużelina malinowa:
Maliny podgrzewamy w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Malinowy mus ponownie podgrzewamy dodając mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 3 łyżkach wody. Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami wody i wlewamy do sosu malinowego, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 
Ostudzone płatki migdałowe rozkładamy na dnie pucharków, na nie nakładamy porcję frużeliny malinowej, następnie porcję masy serowej, którą przykrywamy lemon curdem. Wierzch ozdabiamy pozostałą masą serową i pokruszonymi płatkami migdałowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz