niedziela, 3 czerwca 2018

Babeczki karmelowo-orzechowe z czekoladą


Wspólne gotowanie i pieczenie integruje, odpręża i może być doskonałą formą spędzania czasu. Dlatego na niedzielny deser propozycja prosta do zrobienia, którą możecie wykonać wspólnie z dziećmi. Podczas takiej kuchennej zabawy rodzą się najpiękniejsze wspomnienia. Zróbcie słodkie, kruche babeczki z karmelem, chrupiącymi orzechami i czekoladą.


BABECZKI KARMELOWO-ORZECHOWE z CZEKOLADĄ


Składniki:
babeczki:
300 g mąki
150 g margaryny Palma firmy Bielmar
90 g cukru
3 żółtka
1 łyżeczka kakao
1 szczypta soli
wypełnienie:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
1/2 szkl orzechów

Przygotowanie:
babeczki:
Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15  minut. Po tym czasie zdejmujemy papierki z fasolą i babeczki podpiekamy jeszcze 10 minut.
Upieczone studzimy.
wypełnienie:
Mleko skondensowane wstawiamy z puszce do garnka wypełnionego wodą tak aby woda niemal zakrywała puszkę. Gotujemy przez 2 godziny, następnie studzimy. (uwaga: przed całkowitym ostudzeniem nie należy otwierać puszki ponieważ można się poparzyć gorącym karmelem)
Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Orzechy drobno siekamy.
Wykonanie:
Upieczone ostudzone babeczki napełniamy karmelem. Karmel przykrywamy warstwą czekolady. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami.



Palma - zróbmy coś dobrego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz