wtorek, 16 stycznia 2018

Ryż jaśminowy z grzybami mun, porem i kapustą


Moja kolejna odsłona ryżu w stylu azjatyckim to  zaskakujące i bardzo smaczne połączenie ze smażonym porem, kapustą pekińską oraz grzybami mun, z dodatkiem sezamu i chrupiących pestek dyni. 

RYŻ SMAŻONY z GRZYBAMI MUN, POREM I KAPUSTĄ

Składniki:
(na 2 porcje)
100 g ryżu jaśminowego
1 łyżka świeżego startego imbiru
2 ząbki czosnku
3/4 małego pora
garść grzybów mun
150 g posiekanej białe kapusty
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki sezamu
szczypta brązowego cukru
3 łyżki octu ryżowego 
5-6 łyżek sosu sojowego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Po około 30 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Pora kroimy w pióra. Kapustę siekamy.
Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy posiekany czosnek oraz imbir. Kiedy się zarumienią odcedzamy na sicie, ale nie wylewamy oliwy. Na tej oliwie podsmażamy grzyby, kapustę i pora, a kiedy będą miękkie dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę brązowego cukru , ocet ryżowy, oraz wyciągnięte wcześniej z oliwy czosnek i imbir. Ponownie mieszamy.  Na koniec doprawiamy sosem sojowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i sezamem.

Do ryżu można dodać też podsmażone tofu, jajko lub kurczaka.






1 komentarz: