Karnawał w pełni, więc pora na zakrapiany rumem deser z bananami. Jest słodko i pysznie. Deser obłędnie poprawiający humor w zimowe dni. Polecam.
DESER BANANOWY z RUMOWYM KARMELEM
Składniki:
1,5 opakowania herbatników typu Petit
1 cytryna
2 banany
2 łyżki rumu
krem:
0,75 litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowym
100 gram masła
„wstawiony”karmel:
300 g cukru trzcinowego
150 ml wody
1 łyżka mąki
1/3 szklanki wody
4 łyżki rumu
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na pył.
Z cytryny wyciskamy sok.
Banany obieramy i kroimy na cienkie
plasterki,a następnie zalewamy sokiem z cytryny oraz rumem.
krem:
2 żółtka rozrabiamy z 1 szklanką
mleka oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Pozostałe pół litra mleka podgrzewam
z cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować dodajemy
mieszankę z jajek i mąki. Mieszamy. Powstanie gęsty budyń, który
musimy ostudzić. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze
pokojowej.Krem schładzamy
„wstawiony” karmel:
Cukier wsypujemy do garnka z grubym
dnem zalewamy wodą i mieszając podgrzewamy, aż cukier się
rozpuści. Podgrzewamy jeszcze chwilę do momentu pojawienia się
bąbelków na powierzchni płynu. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie
mąkę , mieszamy, zdejmujemy z ognia, a kiedy lekko przestygnie
łączymy z rumem.
Na dno pucharków wsypujemy cienką
warstwę pokruszonych herbatników, następnie nakładamy warstwę
schłodzonego kremu. Na kremie układamy plasterki bananów, które
przykrywamy warstwą karmelu. Karmel posypujemy cienka warstwą
herbatników. Nakładamy ponownie warstwę kremu. Ozdabiamy warstwą
pokruszonych herbatników i plasterkami bananów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz