piątek, 12 stycznia 2018

Ryż jaśminowy z kurczakiem smażony na sposób tajski


Dzisiaj przepis szczególnie  polecany dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Szybko, pysznie i pożywnie. O ile różnego typu curry mi się przejadły, to smażony ryż w różnymi dodatkami to jedno z dań, które w kuchni azjatyckiej mi się nie znudzi. Ryż w tej wersji ma dość charakterystyczny aromat, ale mimo to powinien Wam posmakować ( w tym zapachu chyba cały jego urok). Polecam.

RYŻ JAŚMINOWY Z KURCZAKIEM NA SPOSÓB TAJSKI

Składniki:
100 g ryżu jaśminowego
1 jajko
2 szalotki
1/2 filetu z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente. Szalotki kroimy w pióra i podsmażamy na oleju,a kiedy się zeszklą dodajemy jajko i smażymy aż się zetnie. Jajko z szalotką odkładamy na bok patelni, albo talerz. Na olej wrzucamy filet kurczaka pokrojony w małe kawałki. Kiedy kurczak będzie usmażony dodajemy ugotowany ryż oraz jajko z szalotką. Całość polewamy wymieszanymi sosami (sojowy + ostrygowy) mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy posypane dymką lub bazylią tajską.



przepis wg. D.Ładochy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz