środa, 14 września 2016

Morszczuk w sosie goan


Moją drugą propozycją na rybę będzie morszczuk w sosie słodko-kwaśnym, połączony z bardziej europejskimi niż azjatyckimi dodatkami (pomidorki koktajlowe i cukinia), ale świetnie w daniu się komponującymi w smaczną całość.  Ryba jest panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, dzięki czemu ma fajną chrupiącą "skórkę". Użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego, ponieważ zależało mi na czasie, ale można się pokusić o zrobienie  takiego sosu własnoręcznie.

MORSZCZUK W SOSIE GOAN
(słodko-kwaśnym)

Składniki:
2-3 filety rybne (ja użyłam morszczuka)
sok z 1 cytryny
kilka pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
1 cebula
sos słodko-kwaśny (np.Indian Wok Goan Sweet&Sour Patak's)
olej kokosowy do smażenia
panierka:
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1 łyżka wiórków kokosowych
2 jajka
100 ml wody
brązowy ryż do podania

Przygotowanie:
Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy sos słodko- kwaśny i gotujemy kilka minut.
Do ugotowanego sosu wrzucamy usmażone w cieście kawałki ryby.
Podajemy z brązowym ryżem.

1 komentarz:

  1. Ależ ona wygląda! Ten kolor zdecydowanie wywołuje u mnie ślinotok! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń