wtorek, 27 września 2016

Kostka czekoladowo- kokosowa


Dzisiaj przepis na kostkę czekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego (przepis), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym. 

KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA


Składniki:
(forma 25x30)
ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szczypta soli
masa kokosowa:
1,5 szklanki mleka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 g serka mascarpone
150 g wiórków kokosowych
1 łyża mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
3/4 szklanki wody
100 g masła
polewa:
120 g czekolady
50 g masła

Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
masa: 
Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone.

3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch. 

Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną

2 komentarze: