piątek, 8 kwietnia 2016

Zupa gulaszowa na chlebie


Ciekawa jestem co jest was w stanie zaskoczyć smakiem? Macie jakieś danie, które ostatnio zjedliście nie spodziewając się,że może być smaczne, albo smakować inaczej niż myśleliście? Co powiecie o zupie chlebowej? Jadł ktoś? Ja swój pierwszy raz z taką zupą miałam na początku tego roku podczas warsztatów kulinarnych w których brałam udział. Tematem warsztatów było pieczywo i oprócz chleba robiliśmy na nich różne dodatki do pieczywa, ale powstała też zupa chlebowa, która wyglądem zupełnie nie zachęcała do spróbowania,ale smak...zaskakująco dobry. Zupa zrobiona musi być na chlebie na zakwasie inaczej nie będzie miała tak wyrazistego smaku. Jest bardzo gęsta i sycąca, spokojnie można ją podać zamiast gulaszu.

ZUPA CHLEBOWA 
(gulaszowa)


Składniki:
4-5 kromek chleba razowego (może być suchy,ważne żeby był na zakwasie)
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 połówek pomidorów suszonych
4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy)
około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej)
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz i papryka do smaku

 
Przygotowanie:
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle.Przekładamy do garnka.
Cebule i czosnek przesmażamy dodajemy do chleba. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy. 
Pomidory z puszki i suszone kroimy w kostkę lub paski i dodajemy do garnka.  

Gotujemy cały czas mieszając ponieważ zupa łatwo się przypala. Chleb chłonie dużo płynów,dlatego w trakcie gotowania być może trzeba będzie dolać wodę, aby zupa nie była zbyt gęsta

Kiedy chleb się rozgotuje, dodajemy zalewę z pomidorów w puszce lub 1-2 łyżeczki koncentratu. 
Całość miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy odrobinę kakao, sok z cytryny oraz przyprawy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz