Połączenie kawy z czekoladą zawsze się sprawdza. Sprawdza się jako deser w sytuacji nieproszonych gość, sprawdza się w sytuacji kiedy spodziewamy się kogoś wyjątkowego i sprawdza się na poprawę samopoczucia w sytuacji kryzysowej. Nic tak nie wpływa na polepszenie nastroju jak kawa i porządna porcja czekolady.
SERNIK CZEKOLADOWY z LIKIEREM KAWOWYM
Składniki:
spód:
150 g ciastek czekoladowych
100 g masła
masa serowa:
500 g sera
3 jajka
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki likieru kawowego
wierzch:
posypka czekoladowa
Przygotowanie:
spód:
Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową.
masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy bo sernik za bardzo urośnie a potem opadnie)
Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, formę wstawiamy do większej foremki, zalewamy ją do 3/4 wysokości wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy sernik przez godzinę w 180 stopniach.
wierzch:
przestudzony sernik dekorujemy czekoladowymi posypkami, ja użyłam posypki firmy
uwielbiam takie połączenia :) wspaniały tort! :)
OdpowiedzUsuń