W związku z moim prozdrowotnym eksperymentem na najbliższy weekend zrobiłam sernik z orzechów nerkowca, na spodzie z amarantusa i daktyli. Wszystko brzmi bardzo egzotycznie i nieco dziwacznie, a będzie jeszcze bardziej nietypowo jak dodamy do tego owoc o tysiącu nazw przypominający nieco pomidora (spokojnie, tylko wyglądem, w smaku są zupełnie różne).
Zawsze mnie zastanawiało jak można zrobić ser z orzechów? Okazało się,że jest to możliwe,choć może nie jest to ser jaki wszyscy znamy, ale masa bardzo go przypominająca, to dziwić może niewielka ilości nerkowców potrzeba do zrobienia tego sernika.
Całość ciasta wieńczy persymona, znana pod nazwą kaki, sharon, chińska śliwka,hebanowiec...itd.(wybierzcie sami swoją ulubioną nazwę) Warto wspomnieć o jej prozdrowotnych właściwościach jako źródle witaminy A, przeciwutleniaczy czy fitozwiązków przeciwrakowych. Sernik z powodzeniem zaspokoi chęć na coś słodkiego,a jednocześnie nie obciąży organizmu.
SERNIK Z NERKOWCÓW Z MUSEM
Z
PERSYMONY
Z
PERSYMONY
Składniki:
spód:
150 g daktyli suszonych
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
masa serowa:
250 g nerkowców
3/4 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki oleju kokosowego ciekłego
1/3 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki syropu z agawy albo klonowego
1 szaron/kaki
mus na wierzch:
2 szarony/kaki
1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
spód:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie około 30-40 minut. Po tym czasie odciskamy i miksujemy blenderem. Do zmiksowanych daktyli dodajemy amarantus, mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
masa serowa:
Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewając mleko kokosowe, olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny.
Miksujemy aż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek.
Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy na spód z daktyli, a tortownicę wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy 2 część masy oraz wierzch sernika.
Do pozostałej części masy serowej dodajemy zmiksowane kaki/ szarona.
Drugą część masy wylewamy na pierwszą i także wstawiamy całość do lodówki na kilka minut aby masa stężała.
wierzch:
2 kaki/szarony miksujemy na mus, dodajemy do wcześniej rozrobionej w 1 szklance gorącej wody galaretce (musi być ostudzona)
spód:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie około 30-40 minut. Po tym czasie odciskamy i miksujemy blenderem. Do zmiksowanych daktyli dodajemy amarantus, mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
masa serowa:
Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewając mleko kokosowe, olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny.
Miksujemy aż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek.
Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy na spód z daktyli, a tortownicę wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy 2 część masy oraz wierzch sernika.
Do pozostałej części masy serowej dodajemy zmiksowane kaki/ szarona.
Drugą część masy wylewamy na pierwszą i także wstawiamy całość do lodówki na kilka minut aby masa stężała.
wierzch:
2 kaki/szarony miksujemy na mus, dodajemy do wcześniej rozrobionej w 1 szklance gorącej wody galaretce (musi być ostudzona)
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam na www.smykwkuchni.blogspot.com