Już nie długo zaczniemy przygotowania do świąt i zaczniemy wypieki typowo świątecznych pierników, makowców czy tradycyjnych serników z rodzynkami. To właśnie wokół serników krążyły ostatnio moje myśli, więc zanim przyjdzie ten świąteczny czas i nacieszę swoje podniebienie tradycyjnymi wypiekami, końcówkę ponurej jesieni postanowiłam sobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny na niedzielne popołudnie.
SERNIK KOKOSOWY
Składniki:
spód:
150 g daktyli
100 g herbatników
masa serowa:
0,7 kg twarogu sernikowego
1 szklanka wiórków kokosowych
3 jajka
200 g cukru
3/4 szklanki mleka kokosowego (może być też zwykłe krowie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa czekoladowa:
150 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
spód:
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze albo rozdrabniaczu. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut aż zmiękną (do wody można dodać odrobinę aromatu waniliowego),następnie wodę wylewamy a daktyle odciskamy.
Miękkie daktyle przekładamy do blendera i miksujemy dodając pokruszone herbatniki.
Masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.
masa serowa:
Do misy miksera przekładamy ser, dodajemy mleko, jajka, cukier,mąkę ziemniaczaną oraz wiórki. Wszystko miksujemy chwilę do połączenia składników. Masę przelewamy na spód z daktyli.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego sernik i pieczemy około 60 minut.
polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej mieszając aby powstała gładka polewa.
Polewą polewamy upieczony i ostudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz