poniedziałek, 6 stycznia 2014

Mak mi w smak ;)

 Za ciastami z makiem nigdy nie przepadałam, świąteczne makowce, serniki z makiem czy drożdżówki nigdy nie należały do moich ulubionych. Do ciasta z makiem przekonałam się dopiero niedawno, dzięki odkryciu przepisu, który dołączył do czołówki listy deserów, które mogę polecić w ciemno. W połączeniu z cienkim ciastem i miękką, delikatną gruszką z lekkim posmakiem cytryny mak tworzy zestaw idealny. 
Zatem jeśli nie wiecie co zrobić z resztką maku, która została Wam po Świętach do dzieła !!!

KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I  GRUSZKAMI



  Składniki :
  ciasto:
  20 dkg mąki
  6 dkg cukru pudru
  1 cukier waniliowy
  14 dkg masła
  2 żółtka

  masa makowa:
  20 dkg mielonego maku
  10 dkg biszkoptów
  200 ml mleka
  6 dkg drobnego cukru
  2 białka
  1 łyżka oku z cytryny
  3-4 gruszki

Przygotowanie :
1. Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i żółtek zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki
2. Mielimy mak.
3. Zagotowujemy mleko z cukrem i dodajemy mak. Masę gotujemy dłuższą chwilę  i odstawiamy do wystygnięcia.
4.Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu nie zciemnieją podczas pieczenia)
5.Masę makową łączymy z drobno pokruszonymi biszkoptami i ubitym na sztywno białkiem.
6. Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tarty lub tortownicy, przekładamy masę makową i układamy gęsto gruszki.
Pieczemy w temperaturze 160 C około 50 minut.
Voilà !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz