Owsianka na śniadanie nie musi kojarzyć się z rozbełtanymi w mleku płatkami owsianymi. Wystarczy wrzucić płatki owsiane do naczynia do zapiekania, dodać ulubione owoce i poczekać chwilę, a zmieni się całkowicie ich oblicze. Taka owsianka wygląda jak ciasto i można ją dzielić na mniejsze porcje. Można ją polać sosem owocowym i jogurtem naturalnym . W takim wydaniu można polubić owsiankę.
OWSIANKA ZAPIEKANA
Składniki:
2,5 szkl.płatków owsianych
1 dojrzały banan
2 jajka
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1 szkl mleka owsianego
1/2 szkl. roztopionego masła
3 łyżyki syropu klonowego lub z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść wiśni z syropu lub mrożonych
sos:
100 g mrożonych wiśni
1/2 szkl wody
odrobina cukru lub miodu do smaku
Przygotowanie:
Do formy do zapiekania przesypujemy płatki owsiane.
W wysokim naczyniu mieszamy składniki mokre: jajka, jogurt naturalny, mleko, rozgniecionego banana, rozpuszczone ostudzone masło i syrop klonowy. Do mieszanki dodajemy proszek do pieczenia i zalewamy nią płatki owsiane. Na płatkach rozkładamy odciśnięte z syropu wiśnie (mogą też być mrożone lub inne ulubione owoce)
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 35 minut.
Po upieczeniu kroimy na mniejsze porcje.
Podajemy z sosem owocowymi jogurtem naturalnym.
Owsiankę można jeść na zimno lub podgrzać lekko np. w mikrofali.
sos:
Do rondla wrzucamy mrożone wiśnie, zalewamy wodą i gotujemy aż owoce zmiękną i puszczą sok. Gotujemy do momentu zgęstnienia soku. Dosładzamy do smaku cukrem lub miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz