Ciasto proste, a obłędne w smaku. Połączenie kruchego ciasta z kremowo-owocową nutą i chrupiącą kokosową kruszonką.
CIASTO BUDYNIOWE z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
spód:
300 g mąki
120 g cukru
130 g cukru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa owocowa:
1 słoik wydrylowanych wiśni odsączonych z zalewy
1/2 słoika prażonych jabłek
1 budyń waniliowy
1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
budyń:
1 budyń waniliowy
1 łyża cukru
1/2 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
kruszonka:
100 g wiórków kokosowych
50 g masła
70 g cukru
Przygotowanie:
spód:
Składniki na ciasto zagniatamy, ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30-45minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem tortownicę (u mnie 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Spód podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.
masa owocowa:
Wydrylowane wiśnie odsączamy z zalewy i przekładam do garnka. Dodajemy połowę słoika prażonych jabłek, około 50 ml soku jabłkowego lub soku z wiśni i podgrzewamy na małym ogniu. Do ciepłych owoców wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy sypki budyń, jeszcze raz mieszamy, a kiedy owoce będą zżelowane zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
budyń:
Mleko podgrzewamy z cukrem. Budyń z mąką rozrabiamy w 1/4 szkl wody (lub mleka) i dodajemy do gotującego się mleka. Do ugotowanego budyniu dodajemy łyżkę masła. Studzimy
kruszonka:
Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem oraz miękkim masłem. (nie zagniatamy)
Wykonanie:
Na podpieczony spód wykładamy frużelinę owocową, którą następnie przykrywamy warstwą budyniu. Budyń posypujemy kokosową kruszonką. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
(jeśli podczas pieczenia kruszonka zacznie się za bardzo rumienić można ciasto przykryć folią aluminiową)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz