piątek, 15 kwietnia 2022

Świąteczny torcik a'la Dacquoise


Dacquoise to tort bezowy przełożony masą kajmakową z orzechami i daktylami. Ponieważ bezę się dość długo suszy, a zależało mi, na czasie wymyśliłam szybszą wersję tego deseru.Wykorzystałam masę z dacquoise'a do torciku na czekoladowym biszkopcie. Ciasto wyszło przepyszne. Kto chce kawałek?

TORCIK A'LA DACQUOISE

Składniki:
biszkopt:
4 jajka
3/4 szl cukru kryształ
3/4 szkl mąki
2 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa dacquoise:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
3 łyżki masy kajmakowej
garść posiekanych orzechów włoskich
5-6 suszonych daktyli
wierzch:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
garść posiekanych orzechów 
 
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Po ostudzeniu kroimy na 2 cienkie blaty.
masa dacquoise:
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną, kiedy masa zrobi się puszysta dodajemy kajmak, a na końcu posiekane orzechy i daktyle.
wierzch:
Śmietanę  ubijamy z cukrem,dodajemy serek mascarpone. 
Wykonanie:
Pierwszy blat smarujemy masą daquoise, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu układamy masę z bitej śmietany z serkiem. Całość posypujemy grubo siekanymi orzechami.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz