Tartaletki z bigosem to pomysł na przystawkę na świąteczne i przedświąteczne przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić Wam stronę ambition.pl, na której znajdziecie mnóstwo przedświątecznych (choć nie tylko) inspiracji.
TARTALETKI BIGOSOWE
Składniki:
tartaletki:
400 g mąki
3 żółtka
200 g margaryny
1/2 łyżeczki soli
bigos/kapusta:
500 g kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchew
30 g suszonych grzybów
1 szkl. bulionu
1/2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki sosu sojowego
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
tartaletki:
Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nim foremki na tartaletki wysmarowane masłem i obsypane mąką lub bułką tartą.
Foremki z ciastem wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Foremki ze schłodzonym ciastem nakrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier, wysypujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze tartaletki przez 20 minut.
bigos/kapusta:
Do garnka na dno wkładamy zeszkloną wcześniej na patelni cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i namoczone wcześniej grzyby suszone. Dodajemy też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu kapustę mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotową kapustę przekładamy do tartaletek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz