wtorek, 10 grudnia 2019

Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy


Grudzień ma taką magiczną moc skupiania przy naszych stołach najmilszych gości. Czekamy na ten czas z niecierpliwością. Zanim jednak nadejdzie ten jedyny w roku czas planujemy go wcześniej, aby wypadł jak najlepiej. W dzisiejszym wpisie chciałam Wam, więc polecić coś na osłodzenie tego czasu nie tylko tradycyjnymi piernikami czy makowcami, ale delikatnym biszkoptem z orzechami, z nutą miodu i pomarańczy.  

CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM MIODOWYM I NUTĄ POMARAŃCZY


Składniki:
ciasto:
4 jajka
2/3 szkl cukru
3/4 szkl mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
70 g orzechów włoskich
krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl wody
dodatkowo:
1 słoik konfitury pomarańczowej

Przygotowanie:
ciasto:
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy posiekane orzechy, mieszamy łyżką i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 blaty.
krem:
350 ml mleka podgrzewamy z miodem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy budyń i gotujemy, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy.
Żelatynę zalewamy wodą, podgrzewamy przez chwilę w mikrofali (ok. 15 sek.), następnie mieszamy aby się dokładnie rozpuściła i studzimy.
Śmietanę ubijamy, a następnie partiami łączymy z zimnym budyniem. Na koniec do kremu dodajemy ostudzoną żelatynę.

Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą/dżemem pomarańczowym, na konfiturę nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.


1 komentarz: