wtorek, 17 grudnia 2019

Sernik z musem piernikowym


  Święta tuż, tuż. Wszystko już zaplanowane? Jeśli jednak nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny sernik podpowiem Wam jak zrobić obłędny sernik z musem pierniczkowym. Zajrzyjcie do przepisu poniżej.

 SERNIK Z MUSEM PIERNIKOWYM


Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
ok. 100- 150 g ciasteczek korzenne lub cienkich pierniczków (zależne od wielkości ciastek)
masa serowa:
750 g sera na sernik
250 ml śmietany 30%
2 jajka
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
mus piernikowy:
300 ml śmietany 30%
150 g czekolady mlecznej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl wody
do przełożenia:
1 słoik gęstych powideł śliwkowych

Przygotowanie:
Na dnie formy układamy ciasteczka korzenne lub cienkie pierniczki
masa serowa:
Ser,śmietanę,obydwa cukry,mąkę oraz jajka krótko miksujemy mikserem do połączenia składników. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy 50 minut. Po tym czasie sernik studzimy.
mus piernikowy:
Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml gorącego mleka, dodajemy przyprawę do piernika.
Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie, następnie podgrzewamy przez 15 sek. w mikrofali i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączmy z rozpuszczoną czekoladą i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie łączymy delikatnie z ostudzoną całkowicie czekoladą z żelatyną.

Zupełnie ostudzony sernik smarujemy gęstymi powidłami śliwkowymi, a na nich układamy mus pierniczkowy. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia musu.


źródło: moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz