niedziela, 24 lutego 2019

Pulpeciki w musztardowym sosie Dijon


Dzisiaj na obiad proponuję delikatne pulpeciki w kremowym sosie musztardowym. Można je podać tradycyjnie z ziemniakami, albo z kaszą gryczaną lub np. jak ja z makaronem.

PULPECIKI w SOSIE DIJON


Składniki:
pulpeciki:
350 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
mąka do obtoczenia pulpetów
tłuszcz do smażenia
sos:
3 szkl bulionu
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki musztardy dijon
2 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
pulpeciki:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą z odrobiną wody (tyle aby bułka zmiękła),sól i pieprz. Składniki mieszamy, a następnie formujemy małe kulki. Pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony.
Obsmażone pulpety przekładamy do gotującego się bulionu z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy ok. 10 minut, potem dodajemy musztardę i zagęszczamy sos mąką rozrobioną w odrobinie wody. Doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz