poniedziałek, 26 października 2015

Pad thai, bo makaron to nie tylko spaghetti


  
Kuchnie włoską kocham równie mocno co tajską. Tak w jednej, jak i w drugiej znajdziemy makaron i chociaż kojarzy się on nam głównie z kuchnia włoską, świetnie się sprawdza jako dodatek kuchni tajskiej . Z okazji wczorajszego światowego dnia makaronu zrobiłam Pad Thai, danie tajskie oparte na makaronie ryżowym smażonym z dodatkami w woku. Polecam. Makaron jest w znacznie zdrowszej wersji niż tradycyjny, a jest równie smaczny i nie trzeba się dużo napracować żeby zjeść smaczny obiad.

PAD THAI


Składniki:

1/2 opakowanie makaronu Chow Mein
1/2 filetu z kurczaka
1 papryka czerwona
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka grzybów mun
olej do smażenia
2-3 łyżki sosu Pad Thai
2 łyżki sosu rybnego
2- 3 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie sezam do posypania

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.
Filet kroimy w paski, zalewamy sosem rybnym,sojowym i Pad Thai,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
Paprykę, cebulę oraz grzyby (wcześniej namoczone) kroimy w paski.
Na woku rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cały czas mieszając warzywa i grzyby, a następnie dodajemy kurczaka z zalewą.
Podsmażamy kilka minut na końcu dodajemy makaron.
Przesmażony makaron z warzywami i kurczakiem przekładamy na talerze. 
Można posypać prażonym sezamem lub skropić sokiem z limonki.







Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz