niedziela, 11 października 2015

Chana masala - rozgrzewające curry z ciecierzycy


Jesienną rozgrzewkę czas zaczęć, więc trochę przewrotnie nie będzie  dzisiaj klasycznej zupy na niedzielę, a gęste i aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska, aż kipi  orientalnymi ostrymi i piekącymi przyprawami jest, więc idealna na chłody jesieni. Jednym z podstawowych dań w tej kuchni są potrawy oparte na warzywach strączkowych takich jak soczewica czy cieciorka z których dość często korzystam. 
Zapraszam na kulinarną podróży do Indii z Olejami Świata!

CHANA MASALA 


 Składniki:

1 szkl ciecierzycy
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1 cm świeżego imbiru
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki przyprawy garam masala
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki kuminu
1/4  łyżeczki kurkumy
olej do smażenia
 
Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Namoczoną ciecierzycę gotujemy aż będzie miękka (około 30 minut), ugotowaną odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz czosnek.
Do zeszklonych warzyw dodajemy starty na drobnej tarce imbir oraz przyprawy, aby puściły aromat. Następnie dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki oraz  koncentrat. Podsmażamy wszystko razem jeszcze około 10 minut, doprawiamy do smaku solą. 
Podajemy z chlebkami naan







Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

3 komentarze:

  1. Mnnn ale bym zjadła takie curry! Uwielbiam indyjskie potrawy!
    Tylko czy antytalent kucharski dam radę sama to zrobić?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie,że dasz radę, to jedno z prostszych dań, może tylko brzmi groźnie ;) i robi się bardzo szybko (nie licząc czasu moczenia ciecierzycy), tak więc trochę wiary i do dzieła :) smacznego!

      Usuń
  2. Pycha pycha :) Uwielbiam takie dania, mam jednak zawsze problem z dostaniem kuminu ...

    OdpowiedzUsuń