Jesienną rozgrzewkę czas zaczęć, więc trochę przewrotnie nie będzie dzisiaj klasycznej zupy na niedzielę, a gęste i aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska, aż kipi orientalnymi ostrymi i piekącymi przyprawami jest, więc idealna na chłody jesieni. Jednym z podstawowych dań w tej kuchni są potrawy oparte na warzywach strączkowych takich jak soczewica czy cieciorka z których dość często korzystam.
Zapraszam na kulinarną podróży do Indii z Olejami Świata!
CHANA MASALA
Składniki:
1 szkl ciecierzycy
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1 cm świeżego imbiru
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki przyprawy garam masala
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Namoczoną ciecierzycę gotujemy aż będzie miękka (około 30 minut), ugotowaną odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz czosnek.
Do zeszklonych warzyw dodajemy starty na drobnej tarce imbir oraz przyprawy, aby puściły aromat. Następnie dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki oraz koncentrat. Podsmażamy wszystko razem jeszcze około 10 minut, doprawiamy do smaku solą.
Podajemy z chlebkami naan
Mnnn ale bym zjadła takie curry! Uwielbiam indyjskie potrawy!
OdpowiedzUsuńTylko czy antytalent kucharski dam radę sama to zrobić?:)
pewnie,że dasz radę, to jedno z prostszych dań, może tylko brzmi groźnie ;) i robi się bardzo szybko (nie licząc czasu moczenia ciecierzycy), tak więc trochę wiary i do dzieła :) smacznego!
UsuńPycha pycha :) Uwielbiam takie dania, mam jednak zawsze problem z dostaniem kuminu ...
OdpowiedzUsuń