niedziela, 3 maja 2015

Sernik z mango i matcha


Jak zapowiedziałam poprzednio tym razem kolejny zaskakujący sernik. Mimo,że nie będzie już niespodzianki w środku, zaskoczy Was smakiem -  oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem zaskakującym jest matcha, czyli zielona sproszkowana herbata. Ma ona bardzo wyrazisty smak, a dodana do herbatników i wiórków kokosowych w połączeniu z mango tworzy naprawdę zdumiewający deser. 


SERNIK MANGO MATCHA
(przepis autorski)


Składniki:
spód:
3 opakowania herbatników typu Petit
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki matcha
120 g masła

masa serowa:
4 opakowania serka homogenizowanego (po 200 g)
200 g serka mascarpone
150 g śmietany 30%
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

masa mango:
1 puszka mango 
1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie:
spód:
Herbatniki kruszymy na drobny pył. Łączymy je z wiórkami kokosowymi. Dosypujemy sproszkowaną zieloną herbatę (matcha). Masło rozpuszczamy. Dolewamy do ciastek, mieszamy.
Ciastka z masłem przekładamy do formy. Dociskamy do dna dłonią lub łyżką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

masa serowa:
Serki homogenizowane miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. 
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy dokładnie. 
Przestudzoną żelatynę łączymy z odrobiną ubitej śmietany, następnie śmietanę z żelatyną łączymy z serkami. 
Masę dzielimy na 2 części. 1 część nakładamy na spód z ciastek odstawiamy do lodówki aby masa stężała. W tym czasie przygotowujemy masę z mango.

masa z mango:
Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. Mango z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem na papkę, którą mieszamy z przestudzoną galaretką.

Tężejącą masę mango przekładamy na masę serową, odstawiamy do lodówki , a kiedy także ta warstwa stężeje nakładamy pozostałą część masy serowej. 


Sernik dekorujemy według uznania


uwaga: 2 część masy serowej trzeba co jakiś czas mieszać aby nie stężała zanim ją położymy na wierzchu tj. na masie z mango.

Jeśli nie macie matcha, a chcecie uzyskać zielony spód sernika można użyć zielonego barwnika spożywczego lub np. rozpuścić z masłem łyżkę zielonego dekoracyjnego cukru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz