Dość dawno nie było na blogu nic azjatyckiego. W dzisiejszym wpisie wracam do ciasta won ton, którego zazwyczaj używa się do robienia chińskich pierożków do zupy. Mi osobiście ciasto to najlepiej smakuje smażone w głębokim oleju. W zeszłym roku robiłam z niego pierożki. Teraz postanowiłam je wykorzystać do zrobienia chrupiących koszyczków do sałatki. Myślę, że fajnie się sprawdzą na imprezowym stole.
KOSZYCZKI WON TON Z SAŁATKĄ Z KURCZAKIEM
Składniki:
ciasto won ton (po 3 płaty na 1 koszyczek)
1/2 filetu z kurczaka
1 łyżeczka garam masali
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łodygi trawy cytrynowej
oliwa do smażenia
kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki)
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
trochę szczypiorku
ocet ryżowy
opcjonalnie 1 łyżka majonezu
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Formę do muffinek smarujemy dokładnie oliwą.W każdy dołek wkładamy po 3 kawałki ciast won ton, a brzegi ciasta wystające ponad dołki smarujemy oliwą. Pieczemy 5-7 minut w 170 stopniach do zarumienienia.
Filet kroimy w małe kawałki, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko rozbitą trawę cytrynową (najlepiej zrobić to uchwytem noża) oraz sos sojowy i odstawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cebulę i szczypiorek. Skrapiamy wszystko octem ryżowym i mieszamy. Do wymieszanych warzyw dodajemy usmażone kawałki kurczaka, doprawiamy do smaku. (opcjonalnie można dodać majonez, ja nie dodałam) .
Sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz