Prosty i szybki deser na weekend. Pyszny, delikatny sernik na zimno ze słodką kajmakową nutą.
SERNIK NA ZIMNO Z KAJMAKIEM
Składniki:
(tortownica 24 cm)
2 opakowania okrągłych biszkoptów
1 szkl. zaparzonej kawy
kakao do posypania
masa serowa:
500 g sera białego na sernik
250g masy kajmakowej
250 ml śmietany 30%
3-4 krople ekstraktu waniliowego
15 g żelatyny + 50 ml ciepłej wody
(opcjonalnie cukier puder do osłodzenia)
Przygotowanie:
spód:
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty lekko namoczone w ostudzonej kawie.
masa serowo-kajmakowa:
Ser na sernik przekładamy do misy miksera, dodajemy kajmak, śmietanę i ekstrakt waniliowy. (ja nie dodałam cukru, ale jeśli ktoś woli słodszą wersję można dodać 1-2 łyżki cukru pudru).
Wszystko mieszamy mikserem do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy, a potem dodajemy do masy sernikowej.
Masę sernikową przelewamy na spód z biszkoptów. Formę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Na wierzchu stężałej masy sernikowej układamy pozostałe biszkopty, które też lekko moczymy w kawie. Przed podaniem biszkopty posypujemy kakao.
Przepis inspirowany - zjem to blog.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz