PTYSIE Z KREMEM PORZECZKOWYM
Składniki:
ptysie:
250 ml wody
125 g masła
1 szkl mąki
4 jajka
krem:
200 g czarnej porzeczki + 1 łyżka cukru
3 białka
210 g cukru
Przygotowanie:
ptysie:
Wodę gotujemy z masłem, a kiedy zacznie wrzeć dosypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odklejać się od ścianek rondla. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do wystudzonej ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas miksując ciasto.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, z którego wyciskamy na blaszkę okrągłe porcje ciasta na ptysie.
Pieczemy piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 25-30 minut, w zależności od wielkości ciastek. Upieczone ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem.
krem:
Porzeczki wsypujemy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy aż puszczą sok, dosładzamy 1 łyżką cukru i przecieramy przez sitko aby pozbyć się skórek. Tak powstały sok (ok.100 ml) przelewamy do garnka z 210 g cukru i gotujemy aż cukier się rozpuści i sok zacznie "bulgotać". Gotujemy do momentu osiągnięcia temperatury 118ºC.
W międzyczasie ubijamy na sztywno białka dodając 40 g cukru.
Kiedy syrop cukrowo-porzczkowy osiągnie 118ºC wlewamy go powoli do ubijanych białek, miksujemy kilka minut, aż piana zrobi się gęsta i lśniąca, powinna całkowicie ostygnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz