Mini Hot Dogi w mięciutkiej, ciepłej bułeczce prosto z piekarnika przypadną do gustu każdemu. Sprawdzą się nie tylko jako przekąska na przyjęciach dla dzieci, ale także jako pomysł na wycieczkę, piknik albo do pracy. Smakuje na ciepło (po upieczeniu można też odgrzać w mikrofali) albo na zimno.
HOT DOGI W DOMOWEJ BUŁECZCE
Składniki:
bułki:
0,5 kg mąki
1 szkl mleka
50 g drożdży
5 łyżek oleju
3 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
6 parówek
12 plastrów sera
ketchup
1 jajko
słodka papryka
Przygotowanie:
ciasto:
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce,aż zaczną pracować. Resztę mąki, 1 jajko, sól,olej przekładamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie, od razu wałkujemy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , bo i tak spore wyrośnie. Kroimy na paski ok. 2 cm.
Parówki dzielimy na 2 kawałki, każdy zawijamy w plaster sera posmarowany ketchupem, a potem dookoła owijamy paski ciasta drożdżowego (można też wykonać łatwiejszą i szybszą wersję: zamiast owijać parówki paskami ciasta, zawijamy je w lekko rozwałkowany okrągły kawałek ciasta, rolujemy,aby zlepić brzegi).
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy lekko czerwoną papryką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz